22 март 2016

Пролетна мусака без месо

И понеже е пролет, а и сме през постите, тази рецепта е много актуална особенно сега! Леко и вкусно безмесно ястие, но ако желаете може да му добавите сочно кюфте или наденичка :))))



Оризов пласт:
150гр ориз, 1 малка глава лук, 1 морков, сол, олио, чубрица и чер пипер.
Нарязаните на дребно лук и морков се задушават до омекване с 2сл олио и чаша вода Добавя се ориза и подправките, дозирани по вкус, доливат се около 500мл вода или бульон. Сварява се на тих огън, като периодично се разбърква, или се пече във фурната, докато течноста се изпари.

Лопушен пласт:
Листа лопуш - 10-15 броя ако са големи, 2 яйца, 3сл брашно, олио за пържене.
Листата лопуш се почистват от дръжките и жилките и се измиват добре. Потапят се в приготвената от яйцата и брашното панировка и се изпържват в сгорещеното олио. Задължително се отцеждат върху кухненска хартия!

100гр кашкавал

За заливката:
2 яйца, 3сл брашно, 300мл прясно мляко, 1сл олио, щипка сол
Брашното се запържва в олиото, на части се добавят разбитите с млякото яйца. Бърка се постоянно, за да не стане на бучки. Заливката става гъста, но ако решите може да долеете още малко мляко.



Приготвяне:
Стените на йенски съд с размери 26х16 см се намазват с олио. На дъното се слага половината оризова плънка и се заглажда, върху нея се настъргва половината кашкавал, отгре се подрежда половината лопуш. След това се слага останалия ориз, лопуш и кашкавал.


Най-отгоре се разпределя заливката и ястието се пече на 180С докато стане със златиста коричка.





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Няма коментари:

Публикуване на коментар